Prof.Dr. Alper DEMİRBAŞ '' YILDA 7000 BÖBREK NAKLİNE İHTİYAÇ VAR ''
5.11.2015 15:25:42
Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye'de yılda 7 bin kişiye böbrek nakli yapılması gerektiği, ama şu anda ancak 3 bin böbrek nakli gerçekleştirildiğini aktardı.
Prof. Dr. Alper Demirbaş, ülkemizde organ bağışlarının azlığına dikkat çekerek, organ bağışı konusunda çağrıda bulundu. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi'nde 2008 yılının Aralık ayı itibariyle organ nakli yapmaya başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Demirbaş, "Bu tarihten itibaren 3 bin 435 böbrek, 250 karaciğer ve 40 adet pankreas nakli gerçekleştirdik. Temel olarak üzerinde uğraştığımız organ nakli, böbrek. Çünkü Türkiye'de en çok böbrek nakline ihtiyaç var. Türkiye'de yılda 7 bin kişiye böbrek nakli yapılması gerekiyor, ama şu anda toplam 3 bin böbrek nakli yapılabiliyor. Bu rakamı artırmak için de elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
BÖBREK NAKLİ OLAN HASTA 70 KİŞİ YERİNE 8 KİŞİNİN PAYINI ALACAK
Yapılan araştırmalarda Türkiye'de 70 bin diyaliz hastası olduğunun tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Demirbaş, Türkiye'de kronik böbrek hastası sayısının ise 2 milyon civarında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demirbaş, "Bir kronik böbrek hastası, diyaliz tedavisi aldığında devletin sağlık bütçesinden 70 kişinin aldığı kadar bir payla tedavi edilebiliyor. Ancak kendisine böbrek nakli yapılırsa, aynı hasta ilk yıldan sonra sadece 8 kişinin sağlık bütçesinden aldığı payla tedavi edilebiliyor. Bu durum hem hastalarla ilgili hayati bir sorun hem de Türkiye'yi ekonomik olarak etkileyen bir durum. Bu nedenle Türkiye'de böbrek nakli çok önemli" diye konuştu.
BÖBREK NAKLİ DİYALİZE GÖRE 5 KAT UZUN YAŞATIYOR
Kadavradan gerçekleştirilen böbrek nakli sayısının canlı vericili böbrek nakline göre daha az olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirbaş, "Türkiye'de beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan yapılan organ bağışları az. Bu, bizim için ciddi bir sorun. Ama yine de canlı vericili böbrek nakli yaparak bu hastaları diyalizden kurtarabiliyoruz. Diyalize giren hastalarda beklenen yaşam süresi, böbrek nakli olanlarda beklenen yaşam süresinin 5'te 1'idir. Diyalize başlayan her 100 hastanın 5 yıl sonra yüzde 59'unu, 10 yıl sonra da önemli kısmını kaybediyoruz. Böbrek nakli yapılan hastalarınsa 10 yıl sonra yüzde 75 ila 80 arasındaki oranı hayatta kalıyor. Böbrek nakli aslında hastaları diyalizden kurtaran değil, hayat kurtaran bir yöntemdir" dedi.
EN FAZLA BÖBREK HASTASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE
Böbrek hastalığının Türkiye'deki dağılımı konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Demirbaş, Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan bilimsel çalışmada en fazla böbrek hastalığının Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgesi'nde görüldüğünü belirtti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ilk sırada olmasının nedeninin ise kişilerin su kullanımı ya da kronik böbrek yetmezliği gelişmeden hekime başvurmaması gibi nedenler olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Demirbaş, "Türkiye'de böbrek hastalığı görülme sıklığı Batı ülkelerine göre bir miktar daha fazla. Bunun nedeniyse diyabet, hipertansiyon vb. hastalığı olanların çok daha erken doktor takibine girip, böbrek yetmezliği gelişmesinin en azından geciktirilmesidir" ifadelerini kullandı.
DİYALİZE BAŞLAYAN HASTALARIN YÜZDE 18'İ BİR YILDA HAYATINI KAYBEDİYOR
Böbrek nakli yaptıkları hastanın bir yıl sonunda hayatta kalma oranının yüzde 98.50 olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirbaş, "Bugün diyalize başlayan hastaların Türkiye'de yüzde 18'i bir yıl sonunda hayatını kaybediyor. Yani aslında kronik böbrek hastalığı bir anlamda bazı kanser türleriyle sağ kalım açısından neredeyse eşit. Fakat kronik böbrek hastalığının bir farkı var. Kronik böbrek hastalığı böbrek nakliyle tamamen tedavi edilebiliyor. Kanser ise daha değişik tedavilerle tam olarak tedavi edilemeyebiliyor. Bu yüzden biz baştan beri organ nakline çok önem verdik. Türkiye'nin hemen hemen her il ve ilçesinden, hatta 47 farklı ülkeden hastalara böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirdik" diye konuştu.
AKRABA EVLİLİĞİ DE BÖBREK HASTALIĞI SEBEBİ
Böbrek hastalıklarının bir kısmının genetik geçişli olduğunu belirten Prof. Dr. Demirbaş, akraba evliliğinin de böbrek hastalığına etki ettiğini belirterek, "Bazı tip böbrek hastalıkları vardır, akraba evliliği olmasa da böbrek yetmezliği gelişebilir. Böbrek nakli yaptığımız en küçük yaştaki hastamız 6.5 kiloydu ve 8 aylıktı. 78 yaşındaki hastalara da böbrek nakli yaptık. Böbrek hastalığının bir kısmı genetik geçişlidir ama daha önemli sebebi diyabet ve yüksek tansiyondur" dedi.
Kaynak : Antalya Ajans
Yorumlarınız
Haberin okunma sayısı :
2105
Önemli not: diyalizmerkezleri.org, siteye alınan haberlerin içeriği hakkında sorumluluk kabul etmez. Haberi orjinal kaynağından yargı yolu ya da karşılıklı rıza sonucu kaldırtmışsanız, sitemize başvurarak haberin sitemiz içeriğinden de kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. Haberlerde gizli reklam bulunması olasılığı vardır.
Diğer Haberler